• The Event Boutique

Bune Maniere pentru Invitatul la Nuntă (sau alte evenimente)Cum trebuie să știe să se comporte invitații la nuntă?

Bunul simț denotă respect nu doar față de ceilalți ci și față de propria persoană. Felul în care ne comportăm în societate trebuie să îi facă pe cei din jur să se simtă bine în compania noastră. Aceste reguli de bune maniere sunt importante pentru orice invitat, nu doar la nuntă dar și la orice alt eveniment, chiar și doar când faceți o vizită.


Se răspunde la invitație din timp

Invitații trebuie să răspundă cât de repede la invitație. Chiar dacă au răspuns mirilor că vor participa la nuntă atunci când au primit invitația, e frumos să mai confirme încă odată, menționând numărul de persoane din familie care va veni, până la data care e în general menționată pe invitație. Nu se confirmă participarea la eveniment dacă nu sunteți siguri, sau din contră știți că nu veți putea ajunge. În procesul de planificare, mirii se bazează pe numerele de invitați care confirmă pentru a pregăti destule locuri în sală și destule meniuri (pe lângă alte detalii). Dacă nu le oferiți informațiile corecte nu îi veți încurca doar în planificare dar și în zona bugetului. De asemenea acordați atenție la ce e scris pe plicul invitație. Cine e invitat? Toată Familia Popescu? Doar Maria & Ioan Popescu (fără copii)? Doar burlacul George Popescu? Sau poate aduce cu el încă o persoană (George Popescu + Invitat)?

Nu se întârzie

Invitații nu trebuie să întârzie. Nu e frumos să se lase așteptați nu doar de gazdele lor, dar și de ceilalți invitați. Nu vor să fie o sursă de distragere în timpul ceremoniei, când toată atenția ar trebui să fie în față. Iar câteodată pot da peste cap întreg programul zilei. Dar nu e bine nici să ajungă prea repede, e riscul să prindă persoanele de la locație încă în pregătiri, nu vor putea fi întâmpinați cum se cuvine și poate chiar vor încurca procesul de pregătire. Astfel, ca un bun invitat trebuie să ajungeți la timpul scris pe invitație, poate cu câteva minute înainte pentru a fi siguri că nu întârziați.


Se alege o ținută potrivită evenimentului

La nuntă nu se poartă alb sub nici o formă (Excepție face doar situația în care mirii o cer explicit.). Ținuta tipică e o rochie de seară pentru doamne și smoking pentru domni. Dacă mirii nu specifică niciun detaliu despre ținuta recomandată, puteți căuta locația online. Pe site veți găsi cu siguranță imagini care vă vor da un indiciu despre nivelul de formalitate al restaurantului unde va avea loc evenimentul.

Trebuie să luați cont și de timpul zilei (nuntă de zi sau de noapte), de perioada anului (alegând ținute mai subțiri sau mai călduroase, din materiale potrivite) sau dacă nunta se va ține în exterior (cu o ținută mai puțin formală și atenție la tocuri – citiți mai multe despre evenimentul de exterior aici ).


Telefonul mobil se pune deoparte

Telefonul se menține pe modul mut, în poșetă sau în buzunar pe tot parcursul evenimentului. Se verifică subtil doar afară din sală, pe hol sau la baie, iar telefoanele urgente se preiau în liniște. La toate momentele cheie invitatul trebuie să fie prezent: ceremonie, primul dans, toasturi, aruncarea buchetului, tăierea tortului etc.

Nu faceți fotografii cu telefonul (sau aparatul). Mirii au angajat un fotograf profesionist în acest scop. Veți primi fotografiile (frumoase și calitative) de la miri îndată ce vor fi prelucrate (în general durează câteva luni). (În plus, nu doriți să apăreți pe fundalul tuturor pozelor cu telefonul în mână).

Și mai ales, nu se postează nicio imagine de la eveniment pe rețelele de socializare. Acest drept le rămâne mirilor. Ei decid când și cu cine vor împărtăși ziua cea mare. Nu ați vrea să faceți vreo gafă, arătând cât de bine v-ați distrat unei persoane care nu a fost invitată la petrecere.


Nu se vine însoțiți de persoane care nu au fost invitate

Mirii se pregătesc timp de luni (câteodată ani) pentru a planifica fiecare detaliu al nunții, inclusiv numărul de locuri la masă, numărul de meniuri necesare pentru petrecere și cadouri pentru invitați. Dacă nu e scris pe invitație că mai puteți aduce o persoană („și Invitat” ;„+1” etc.), sau mirii nu vă anunță direct, înseamnă că aceasta nu este așteptată la nuntă. Întrebându-i pe miri dacă mai puteți aduce pe cineva la sărbătoarea lor specială, îi va pune într-o situație penibilă, neștiind probabil cum să vă refuze. Bineînțeles că nu vor ca un străin să ia parte la ziua lor cea mare și să apară în toate fotografiile de care se vor bucura tot restul vieții. Dacă nu ar fi avut nimic împotrivă cu ideea, v-ar fi anunțat personal când a-ți fi primit invitația. Nu puteți avea pretenția de la ei să se pregătească pentru cineva pe care nu așteptau sau nu doreau la eveniment (mai ales dacă e vorba de o relație nouă, sau neserioasă).


Nu se pleacă prea devreme

Este extrem de nepoliticos să participați la o nuntă numai pentru a bea și a mânca, iar apoi să plecați acasă. Dacă nu puteți lua parte la întregul eveniment, nu participați deloc sau anunțați cuplul (cu regretele de rigoare) că veți putea sta doar la o anumită parte. În general, după ce se servește tortul e semnul că evenimentul a ajuns la sfârșit.


Nu se uită cadoul pentru miri

Darul, fie el un cadou împachetat frumos sau tradiționalul plic cu bani, trebuie să vină însoțit de o felicitare pe care să fie scrisă o urare către cuplul proaspăt căsătorit.

Contrar obiceiurilor din zilele noastre, trebuie să ajungeți la eveniment cu plicul pregătit de acasă pe care să fie scris numele vostru, ca să știe mirii de la cine au primit darul. Faptul că miri pregătesc plicuri la dispoziția invitaților e o curtoazie din partea lor, pentru „uituci”, nicidecum o obligație. (Aceste plicuri vor fi simple. Plicurile „de bani” sau „de dar” decorate special pentru nuntă sunt de prost gust: mirii nu ar trebui să atragă atenția în niciun fel către ele și nici să nu se presupună că așteaptă bani de la invitați. Citiți mai multe în articolul despre Cutia de Dar)


Nu se pleacă fără să vă luați rămas bun

Nu e nimic mai nepoliticos decât să plecați fără a vă lua rămas bun. Înainte de a pleca (în general după servirea tortului) trebuie să mulțumiți gazdelor (mirii, părinții lor și câteodată și nașii) pentru petrecere și să îi felicitați încă o dată. După toate pregătirile mirii apreciază să afle că invitații s-au simțit bine.Sper ca aceste reguli să vă vină în ajutor atunci când ați fost invitați la o nuntă sau orice alt eveniment. Când nu sunteți siguri cum e modul cel mai potrivit de a reacționa în vreo situație întrebați-vă cum v-ar plăcea să se comporte ceilalți cu voi, care e modul cel mai elegant de a acționa pentru a-i face pe cei din jur să se simtă cât mai confortabil. Astfel nu veți da greș în a fi o companie plăcută, în jurul căreia cu toții se simt în largul lor.

58 views0 comments

Recent Posts

See All